bile kite ade target, kite pon usaha sedaya upaya untuk achieve target kite..

Yehaoooo!! cuti semester da bermula, jom kite start bekeje! AHAKS…. Walaupun sebulan je cuti, tp aku tetap nak keje sebab aku nak beli something utk diri aku sendiri.. hehehe.. Yelah, benda luxury sendiri, takkan nak mintak abah pulak kan.. so kene paham2 lah sendiri.. tp abah bagi gak duit poket kat aku sepanjang bekerja ni.. so… kire cam, die sebenonye sponsor sikit lah tu. hahahaha.. Maceh ABAH! U r the best ABAH in the world wide world. Ahaks!!! 🙂

This one month time, aku keje satu tempat ngan dak In’z. Gile toi, aku g intebiu 2 tempat je so far.  First company jual barang2 kecantikan.. fellisa.. ape nama ntah.. gaji? ciput je die bagi.. RM1100 tp keje merangkap Marketing a.k.a Secretary and a.k.a Administration clerk. MOTIF? sangat tidak diketahui.. Masa intebiu tu, aku duk tepk… Rupenye ade majikan yg tak bape nak pandai jadi majikan cm ni.. huhu.. Diploma certificates, mane ade gaji 1100 bro.. Aduiyai.. teringat pulak aku kat Cik. Nisa, pensyarah Human Resource aku.. Betul lah die kate tu.. Kalau kite tak tau Act and tak tahu ape proses HR n Behavior di organization. Memanglah orang suke hati nak pijak kepala kite. So, we need to know.  Seb Bek lah aku amik HRM. Hahahaha.. Skglah baru nak besyukur, time dulu masa kelas.. Haram aku nak dulik ape die ajo~ ekekekee… Thanks CIk Nisa! 🙂

 

Anyway, aku keje kat satu company bumiputra yg tak bape nak bumiputra.. Rupenye, camni dorang buat bisnes.. patutlah cepat kaya.. hehehe.. Rahsianya biasa aje.. bukak satu company utama (main company), lepas tu bukak lagi beberapa company dibawah company yg sama. Syarikat ni non-bumi, tp die bukak satu company bawah die yg BUMI punya. n grab government tender.. demn they are so genius! Ramai dah buat cmni, tp this is my first time involved directly ngan situation cmni, so teruja sikit. Well, learning from experience is the best method to study. Am i rite? Ahaks, dah tu.. kat sini.. aku nye offer letter Sales Account Executive.. OH! sila jgn terpedaya dengan word “EXECUTIVE” tu ye.. nowadays, takde dah nak diploma sangat kalau nak dapat pangkat EXEC tu. Sebab dorang gune term ni utk menghebatkan nama position sahaja. HaHaHa~.. aku sebenonye keje jadi SalesGirl aje. But, not a promoter lah. Aku Bahagian Sales. So aku kuar carik client utk beli product syarikat. Same je concept dengan direct selling, tp yg ni Grade A nye direct selling. huhu~ OH YE, company ni jual Antivirus.. Gud thing is, aku dapat banyak new knowledge n info bout virus n antivirus n etc.. Thats IT. for this first week n the f0llowing week,  aku kene study dulu pasal product ni. Well, like my bos said, u need to know your product well before you sell it to people.  Yes, thats true.  And as for that.. i do some research, following forum, been googling here and bing there.. HEHE… 🙂

Seminggu ni, keje jadi helpdesk.. tp~~~ takde pn og kol. hahaha.. so, makan gaji buta.. main tenet.. tp, jarang aku main. aku lebih suke tengok website n forum bagai. Aku suke explore benda baru yg aku tak penah tau. tp sekarang, sume aku da google n tau itu ini.. sampai takde ape aku nak tau. hahaha.. somehow, aku pk.. y product ni tak dikenali dikebanyakkan tempat sedangkan aku rase lama gak dah product ni n dtg dr Czech republic lak tu~ huhU~ DONO, abes keje nnti aku share ok! 🙂

Advertisements